Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord

Proiect „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord”, cod SMIS 2014+ 155602, proiect cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Despre Proiect

Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” – cod SMIS 2014+ 155602 este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat în data de 6 Aprilie 2023, Contractul de Finanțare Nr.219/06.04.2023 pentru realizarea proiectului „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord”.

Perioada de implementare este de 24 luni, respectiv între data 01.01.2022 și 31.12.2023, iar valoarea totală a Contractului de Finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei.

Obiectivul principal al investiției constă în extinderea Terminalului Pasageri Plecări, spre Nord, atât la parterul clădirii, cât și la etajul acesteia, pe zona porților de îmbarcare A1, A2, A3, destinate zborurilor interne și pe zona porților de îmbarcare B1, B2, B3, B4 destinate zborurilor externe.  În urma implementării proiectului,  terminalul plecări va fi extins cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și platforma de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Terminalul nou extins va asigura desfășurarea corespunzătoare a activităților specifice de procesare a pasagerilor și a bagajelor acestora (înregistrare, formalități de check-in, control de securitate, control al documentelor la frontieră, control vamal etc.), capacitatea sa de procesare fiind dimensionată, astfel încât, să asigure procesarea fluxurilor de pasageri și bagaje la ore de vârf, pentru a răspunde la nevoile viitoare pe baza rezultatelor și a prognozelor de trafic.

 

Prin realizarea obiectivului de investiții „Extindere Terminal Pasageri Plecari pe Latura de Nord”, se urmărește realizarea următoarelor obiective strategice:

– Creșterea traficului de pasageri;

– Dezvoltarea socio-economică a zonei afectate de pandemie;

– Creșterea numărului de turiști și dezvoltarea durabilă a regiunii;

– Atragerea de noi transportatori aerieni.

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj R.A. prin realizarea obiectivului de investiții va avea un rol important din punct de vedere social și economic semnificativ în România, în special în zona Transilvania, generând beneficii economice pentru întreaga regiune. Implementarea proiectului va determina creșterea veniturilor locale prin apariția unor facilități esențiale pentru viața populației și pentru activitățiile economice prin asigurarea legăturilor populației cu obiectivele de interes local și regional, de natură comercială și turistică și atragerea potențialilor investitori care aleg această regiune pentru dezvoltarea unor afaceri, fiind favorizați în mod direct de existența și dezvoltarea Aeroportului Cluj.

În condițiile evoluției traficului aerian înregistrat în ultima perioadă de timp pe AIAIC, prin extinderea terminalului de pasageri, aeroportul  va putea asigura infrastructura pentru un număr mai mare de pasageri. Prin investiția propusă, în acord cu obiectivele de protecție a mediului, proiectul va contribui la obiectivele de creștere a accesibilității și mobilității regionale. Asigurarea infrastructurii necesare deservirii operațiunilor în condiții de siguranță și într-un timp redus, va crea noi  posibilități de creștere a numărului de frecvențe de operare sau de introducere de noi destinații de călătorie spre alte regiuni din țară sau din afara țării pentru pasagerii din aria de captare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Galerie foto

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro