Conformare sistem de balizaj și de iluminare cu specificațiile de certificare din Regulamentul 139/2014, cod SMIS 2014+ 157922

Proiect “Conformare sistem de balizaj și de iluminare cu specificațiile de certificare din Regulamentul 139/2014”, cod SMIS 2014+ 157922, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, implementează un nou proiect din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, al cărui obiectiv de investiții constă în modernizarea sistemului de balizaj pe suprafața de mișcare aeroportuară.

Necesitatea investiției are ca și element principal faptul că Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj Napoca preia peste 70% din traficul de pasageri din regiunea de Nord-Vest a României, în contextul în care pe o rază mai mică de 200 de kilometri se regăsesc alte 5 aeroporturi internaționale, la Oradea, Satu-Mare, Baia Mare, Sibiu și Târgu Mureș. 

Astfel, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este unul de importanță națională, reprezentând un hub pentru jumătatea nordică a României, fiind totodată cel de-al doilea aeroport al țării după Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București, în ceea privește traficul de pasageri. 

Obiectivul proiectului constă în modernizarea sistemelor luminoase de balizaj ale suprafeței de mișcare aeroportuară, prin înlocuirea și instalarea suplimentară de noi echipamente de iluminat și ghidare pentru aeronave. De asemenea, proiectul mai cuprinde și analiza softului și a componentelor hardware ale telecomenzii de balizaj, implicit a upgradării telecomenzii existente la noua configurație, prin monitorizarea automată, astfel încât să fie furnizate informații către turnul de control trafic aerian, referitoare la orice defecțiune care ar putea afecta activitatea. 

Finalizarea implementării noului sistem de balizaj va asigura creșterea nivelului de siguranță și securitate a activităților operaționale desfășurate pe zona de operațiuni aeriene, atât pentru operatorii aerieni cât și pentru pasagerii Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, în conformitate cu reglementările europene și naționale din domeniul aviației civile.

Realizarea acestui obiectiv de investiții va permite dimensionarea optimă a viitoarei infrastructuri aeroportuare, pentru asimilarea creșterii traficului aerian și a posibilității de extindere a acesteia ulterior, cu costuri minime, fără închiderea traficului aerian și fără a afecta confortul pasagerilor sau a personalului ce deservește aeroportul. 

Contractul de Finanțare Nr. 238 pentru realizarea obiectivului de investiții “Conformare sistem de balizaj și de iluminare cu specificațiile de certificare din Regulamentul 139/2014”, al cărui beneficiar este Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, a fost semnat de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management, în data de 9 iunie 2023.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 18.296.445,59 lei, din care valoarea cofinanțată de Uniunea Europeană este de 6.534.545,49 lei.

Proiectul “Conformare sistem de balizaj și de iluminare cu specificațiile de certificare din Regulamentul 139/2014 ”, cod SMIS 2014+ 157922 are o perioadă de implementare de 16 luni, respectiv între 01 septembrie 2022 și 31 decembrie 2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro